Laser
Χειρουργική

Μέγιστη ακρίβεια & ασφάλεια, μικρότερος χρόνος ανάνηψης: Η εφαρμογή της τεχνολογίας Laser στη Γενική Ιατρική…

 Θεραπεία Αιμορροϊδοπάθειας με Laser

Η εξέλιξη της τεχνολογία στον τομέα των ακτινών laser οδήγησε στην ανάπτυξη νέων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών για τη θεραπεία των αιμορροϊδων. Η θεραπεία με laser ενδείκνυται για τη θεραπεία αιμορροΐδων 2ου και 3ου βαθμού. Η μέθοδος είναι απλή, αναίμακτη και δεν πραγματοποιείται αφαίρεση ή εκτομή ιστού αλλά μόνο καταστροφή των αγγείων με φωτοπηξία.

Μία ειδικά σχεδιασμένη ίνα εισάγεται μέσα στην πάσχουσα αιμορροϊδα και στη συνέχεια χορηγείται ενέργεια από τη συσκευή laser με αποτέλεσμα η πάσχουσα αιμορροϊδα να συρρικνωθεί και τα αγγεία να καταστραφούν φωτοδυναμικά. Για την τεχνική χρησιμοποιείται ένα πλέον εξελιγμένο τελευταίας γενιάς χειρουργικό laser 980nm ή 1470nm σε συνδυασμό με τις ειδικές ίνες εκπομπής της ενέργειας, που προαναφέραμε.

Στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου καταστραφούν όλοι οι πάσχοντες αιμορροϊδικοί όζοι. Στην περιοχή του όζου που καταστράφηκε από τη δράση του laser δημιουργείται μία ουλή, η οποία καθηλώνει το βλεννογόνο στο τοίχωμα, εμποδίζοντας από υποτροπές ή πρόπτωση.

Το τελικό αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ενώ η συρρίκνωση των όζων συνεχίζεται για αρκετό καιρό.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας των αιμορροϊδων με laser συνοψίζονται στο  ότι είναι αναίμακτη, μπορεί να γίνει με τοπική ή και καθόλου αναισθησία, δεν απαιτείται νοσηλεία, παρουσιάζει ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών, παρουσιάζει εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με μικρή πιθανότητα υποτροπής, διαρκεί πολύ λίγο (10-15 λεπτά), επιτρέπει την άμεση επιστροφή του ασθενή στο σπίτι του μετά τη θεραπεία και την άμεση επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ είναι μεταξύ των ασθενών η πιο δημοφιλής και καλύτερη ανεκτή μέθοδο.

Πρωτοποριακή θεραπεία των συριγγίων με laser χωρίς τομή.

Η εξέλιξη της τεχνολογία στον τομέα των ακτινών laser οδήγησε στην ανάπτυξη νέων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών για τη θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων. Με τη χρήση μίας ειδικής ίνας laser η οποία έχει τη δυνατότητα να επιτρέπει την κυκλοτερή ομοιόμορφη κατανομή της ενέργειας επιτυγχάνεται με φωτοθερμική διαδικασία και χωρίς αφαίρεση (κόψιμο) ιστού η σύγκλιση των τοιχωμάτων του συριγγίου χωρίς να προκληθεί καμία βλάβη στους σφιγκτήρες μύες. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και αναίμακτη αντιμετώπιση των περιεδρικών συρριγίων.

Για την τεχνική χρησιμοποιείται ένα πλέον εξελιγμένο τελευταίας γενιάς χειρουργικό laser 980nm ή 1470nm σε συνδυασμό με τις ειδικές ίνες εκπομπής της ενέργειας, που προαναφέραμε. Ο ειδικός σχεδιασμός των ινών αυτών επιτρέπει και διασφαλίζει την ομοιόμορφη και ασφαλή εφαρμογή της ακτινοβολίας στον αυλό του συριγγίου καθώς η ίνα αποσύρρεται σιγά σιγά. Η εφαρμογή της ακτινοβολίας στο τοίχωμα του συριγγίου έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του τοιχώματος του πόρου, το οποίο ρικνώνεται και ουλοποιείται, χωρίς αιμορραγία, πόνο και χωρίς την ανάγκη αλλαγών.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με laser είναι:

 • Η θεραπεία με laser είναι απλή και σύντομη (διαρκεί 15-30 λεπτά)
  Είναι αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη προσφέροντας ικανοποιητικό κλινικό αποτέλεσμα (με βάση τα υπάρχοντα έως σήμερα δεδομένα).
  Δεν απαιτείται νοσηλεία, παρά μόνο ολιγόωρη παραμονή και έχει μηδενικό χρόνο ανάρρωσης.
  Δεν υπάρχει τραύμα, δεν απαιτούνται επώδυνες χειρουργικές αλλαγές και χρήση επιθεμάτων μετά από το χειρουργείο
  Είναι ασφαλής μέθοδος και μπορεί να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως του μήκους του συριγγίου, ακόμη και σε σύνθετα συρίγγια με δύσκολη ανατομία.
  Ο ασθενής δεν εκτίθεται σε κινδύνους μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών (διαπύηση τραύματος, αιμορραγία, κ.λ.π)
  Η επέμβαση δεν απαιτεί καμία τομή, δεν αφήνει καμία ουλή και η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  Το βασικότερο όλων είναι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τρυματισμού των σφιγκτήρων και την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας μετεγχειρητικά.

Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όπως κάθε μέθοδος και τεχνική έτσι και αυτή πολύ πιθανό να συνοδεύεται από υποτροπή (δηλαδή να χρειαστεί επανάληψη), να παρατηρηθούν επιπλοκές (αν και εξαιρετικά σπάνιες), ενώ υπόκειται και σε περιορισμούς (δηλαδή δε μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις). Σε γενικές γραμμές όμως είναι μία ανώδυνη, εύκολη, ασφαλής μέθοδος ειδικά για μεσαία και χαμηλά συρίγγια.

Θεραπεία Κονδυλωμάτων Πρωκτού και Γεννητικών Οργάνων με Laser

Για τη σωστή και ουσιαστική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων της περιγεννητικής και περιπρωκτικής χώρας αντιμετωπίζουμε σήμερα τις βλάβες ουσιαστικά καταστρεφοντάς τες με την εφαρμογή laserCO2.

Η μέθοδος είναι αποτελεσματική, φτηνή, ανώδυνη και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε ανθεκτικές περιπτώσεις ή υποτροπές με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εφαρμόζεται με τοπική ή και χωρίς καθόλου αναισθησία στο ιατρείο.

Θεραπεία της κύστης κόκκυγα με  laser χειρουργική χωρίς τομή

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη της νέας γενιάς χειρουργικών lasers κατέστη δυνατή η ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και αναίμακτη αντιμετώπιση των περιεδρικών συρριγίων  και της κύστης κόκκυγα, η οποία όπως προαναφέρθηκε θεωρείται και αυτή είδος συριγγίου. Έτσι μπορούμε πλέον να μιλάμε για οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των υποτροπών αυτής, με μία εντελώς καινούργια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση laser. Με τη χρήση του laser επιτυγχάνεται με φωτοθερμική διαδικασία και χωρίς αφαίρεση (κόψιμο) ιστού την επιτυχή αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα, αφού αφαιρεθούν οι τρίχες που περιέχονται στην κύστη. Ο καθαρισμός είναι σχετικά απλή διαδικασία και σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ενδοσκοπικός έλεγχος με πολύ λεπτή κάμερα για τη διασφάλιση της καθαρότητας της κύστης.

Για την τεχνική χρησιμοποιείται ένα εξελιγμένο τελευταίας γενιάς χειρουργικό μήκους κύματος 98nm ή 1470nm σε συνδυασμό με ειδικές ίνες εκπομπής της ενέργειας. Ο ειδικός σχεδιασμός των ινών αυτών επιτρέπει και διασφαλίζει την ομοιόμορφη και ασφαλή εφαρμογή της ακτινοβολίας στο εσωτερικό της κύστεως, κυκλοτερώς αφού επιτρέπει τη διάχυση της δέσμης του λέιζερ σε 360ο. Η εφαρμογή της ακτινοβολίας στο εσωτερικό της κύστης έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του τοιχώματος, το οποίο ρικνώνεται και ουλοποιείται, χωρίς αιμορραγία, πόνο και χωρίς την ανάγκη αλλαγών.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας με laser

Η laser χειρουργική

 •     Eίναι απλή και σύντομη (διαρκεί 5-10 λεπτά).
  Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή ακόμη και χωρίς
  Είναι αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη προσφέροντας άμεσο και οριστικό κλινικό αποτέλεσμα (με βάση τα υπάρχοντα έως σήμερα δεδομένα).
  Δεν απαιτείται νοσηλεία και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και σε επίπεδο ιατρείου, εφόσον είναι επαρκώς οργανωμένο.
  Δεν υπάρχει τραύμα ούτε ράμματα.
  Δεν απαιτούνται επώδυνες χειρουργικές αλλαγές και χρήση επιθεμάτων μετά από το χειρουργείο.
  Ο ασθενής δεν εκτίθεται σε κινδύνους μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών (διαπύηση τραύματος, αιμορραγία, κα
  Η επέμβαση δεν απαιτεί καμία τομή, δεν αφήνει καμία ουλή και η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  Είναι τόσο ανώδυνη η θεραπεία ώστε ο ασθενής μπορεί να πάει αμέσως μετά για χορό ή για ποδόσφαιρο